De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond

Molenstand

Vroeger hadden de mensen geen telefoon, radio of televisie. In die tijd konden molenaars snel een bericht doorgeven. Dat deden ze met de wieken van een molen. De molenaars zetten de wieken op een speciale manier neer. Daarover waren afspraken gemaakt, die iedereen kende. Elke gebeurtenis had een eigen stand van de wieken. Anno 2013 hoeft de molen niet meer voor "molentaal" gebruikt te worden. Maar onze molenaars vinden de molentaal een mooie traditie, dus gebruiken ze die taal nog steeds.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

1.  Vreugdestand

Als de molenaar blij is wil hij dit aan iedereen laten zien. Bijvoorbeeld als er een baby is geboren. De molenaar zet de wieken in de vreugdestand. In de vreugdestand staan de wieken niet helemaal in het midden, maar iets naar links. Zoals bij 5 over het uur op een klok.

2. Rouwstand
Als er iemand uit de familie is overleden laat de molenaar de rouwstand zien. Tegenwoordig wordt "De Windhond" soms in de rouwstand gezet als er een bekende Soester wordt begraven op de begraafplaats tegenover de molen.
De wieken staan niet helemaal in het midden, maar iets naar rechts. Zoals bij 5 vóór het uur op de klok.

3. Korte ruststand
Soms werkt de molenaar een paar dagen niet. De molenaar wil dan de mensen laten zien dat hij rust houdt, en zet de molen in de korte ruststand neer.
De wieken staan dan helemaal recht. Je ziet één wiek in het midden. De wieken lijken nu net op een +, een plus.

4. Lange ruststand
Als de molenaar een paar weken niet werkt heeft hij heel lang rust. Bijvoorbeeld als hij op vakantie is. De molenaar wil dit dan aan de mensen laten zien. Dit doet hij door de molen in de lange ruststand te zetten.
De wieken staan dan schuin. De wieken lijken nu net op een X.

5. Spoedstand
Soms gebeurt er iets ergs in de buurt van een molen. Bijvoorbeeld een heel grote brand. Dan moesten de mensen heel snel komen. Als je heel snel iets moet doen wordt dat spoed genoemd. In dat geval werd om elke wiek een zeil gedaan. Bij één wiek werd een klein stukje van het zeil teruggeslagen. Omdat dit een bijzonder beeld geeft begrijpen de mensen dat er iets aan de hand is.


6. Feeststand
Deze stand zie je niet overal in Nederland. Bij bijzondere feesten wordt de molen versierd. Bijvoorbeeld bij een bruiloft. Dit doet de molenaar door de wieken te versieren met vlaggetjes. Op de "home-pagina", onder Welkom, staat een foto van de molen in feeststaand.

Molentaal in Zuidoost-Nederland
De 6 standen van de wieken zijn niet overal in Nederland hetzelfde. In Zuidoost-Nederland zijn sommige standen net iets anders. Een soort molendialect dus.

Sponsoren & Donateurs

SNS bank SoestRETO InternetburoBoekhandel V.d. VenKrijkamp-Den OudeDrukkerij ESED B.V.
Huisstijl: Linda Hilhorst - Fotografie: Jaap v/d Broek - Webdesign: RETO Internetburo Copyright Stichting De Windhond 2019