De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond
De Windhond

Recepten

Recepten

Brood-recepten

Bakmix-recepten

 

Basisrecept - Brood bakken

Ingrediënten:

  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 1 zakje of 20 gram verse gist
  • 250 ml lauwwarm water
  • bloem om te bestuiven

Bereidingswijze

Mengen:
Doe de bloem in een grote kom en meng eerst het zout en dan de gedroogde gist erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet een gedeelte van het water erin. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot het deeg elastisch aanvoelt. Voeg eventueel de rest van het vocht toe.
Kneden:
Bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Zet de muis van je hand op het deeg en druk het van je af. Vouw het deeg dubbel en kneed het in de andere richting. Zo rek je de gluten in de bloem op. Dit zorgt samen met het koolzuur uit de gist voor een luchtig brood.
Eerste rijzing:
Bestuif de mengkom licht met bloem, leg het deeg erin en dek af met vers houd folie of een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats ongeveer 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
Vormen:
Kneed het deeg nogmaals door. Vorm een rol van het deeg, vouw de deeguiteinden terug en leg de deegnaad onder in de vorm. Leg plaat- of vloerbrood los op de bakplaat. Dek het deeg af.
Tweede rijzing:
Laat het deeg 30-50 minuten na rijzen. Niet langer, dan zakt het in tijdens het bakken. Het deeg is goed als de indruk van een vinger langzaam terugveert.
Bakken:
Knip of snijd het deeg eventueel in. Besprenkel met water voor een glanzende korst en bak midden in de oven op 220ºC. Het brood is gaar als het goudbruin is en hol klinkt als je er tegenaan tikt. Haal het brood uit de vorm of de plaat en laat 30 minuten afkoelen op een rooster.

Tip:
Gebruik je verse gist, los dan eerst op in een beetje lauwwarm water en giet de gist in een kuiltje in de bloem. Zorg dat het zout goed is vermengd met de bloem. Direct contact met zout vermindert de werking van gist.

 

 

Vlechtbrood Winston

Ingrediënten:

•   500 gram tarwebloem
•   10 gram zout
•   10 gram suiker
•   275 milliliter volle melk
•   30 gram margarine
•   30 gram roomboter
•   20 gram gist
•   1 ei, om af te strijken

Bereidingswijze:

Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. 
Dek af met plasticfolie en laat het deeg een half uur rijzen op een warme plaats.

Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en bol deze op. 
Dek de deegbolletjes af met plasticfolie en laat ze nog 10 minuten rijzen. 
Maak van ieder deegbolletje een lange streng. 
Doe dat in etappes: eerst allemaal strengen van 10-15 centimeter, daarna steeds 5 centimeter erbij. 
Vlecht van 6 strengen een Winstonbrood.

 

https://youtu.be/7-HQLC6QpIo

 

 

Recept voor croissants

Ingrediënten (voor ongeveer 15 stuks):

  • 500 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 25 gram boter
  • 25 gram ei
  • 100 milliliter koud water
  • 125 milliliter volle melk
  • 250 gram koude boter (rechtstreeks uit de koelkast)

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten behalve de koude boter in de kom van een keukenmachine en meng ze tot een elastisch deeg: 3 minuten langzaam en daarna 4 minuten snel. Verpak het deeg in plastic en laat het een nacht rusten in de koelkast.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkbank uit tot een dikke rechthoekige plak. Rol de koude boter uit tot een vierkante plak die half zo groot is als de deegplak. Snijd de deegplak doormidden. Leg de boter op de ene helft van het deeg en dek af met de andere helft van het deeg.

Vouw het deeg met daartussen de boter in vieren:

  • Rol de plak gelijkmatig uit tot ongeveer 1 centimeter dik. Zorg dat de plak ongeveer vier keer zo lang als breed is. Bijvoorbeeld: 40 x 10 centimeter
  • Vouw de bovenkant van de deegplak in de lengte naar beneden tot ongeveer 2/3. Vouw de onderkant van de bladerdeegplak naar boven tot hij daarbij aansluit. Er zijn nu 2 lagen ontstaan
  • Vouw de deegplak in de lengte dubbel. Er zijn nu 4 lagen ontstaan
  • Draai het deeg een kwartslag en herhaal.

Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 25 minuten in de vriezer. Daarna kunt u het verwerken tot croissants.

Verwarm de oven voor op 230 ⁰C. Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van 75 x 40 centimeter. Snijd de plak in de lengte in tweeën. Snijd de 2 helften vervolgens in driehoeken van 15 x 20 centimeter. Maak een kleine inkeping in de brede zijde van de driehoeken en rol de croissants van hieruit op. Leg de croissants op een ingevette bakplaat, dek ze af met plasticfolie en laat ze nog 40 minuten rijzen.

Bak de croissants in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

In de instructievideo hieronder legt Robèrt uit hoe u de croissants kunt snijden en vormen:

https://youtu.be/6sfWugZsjAo

 

 

Kastanjebrood

Ingrediënten (voor 2 broden):

  • 300 gram tarwemeel
  • 100 gram roggemeel
  • 150 gram kastanjemeel
  • 10 gram zout
  • 20 gram gist
  • 300 milliliter water

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 230 ⁰C.

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en meng ze in ongeveer 10 minuten rustig tot een soepel deeg. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.

Verdeel het deeg in 2 stukken van ongeveer 500 gram en bol op. Dek de deegbollen af met plasticfolie en laat ze nog 10 minuten rusten. Druk daarna de lucht eruit en bol ze opnieuw op. Leg de deegbollen op een ingevette bakplaat en laat ze nog eens 60 minuten rusten onder plasticfolie.

Bak de kastanjebroden in ongeveer 30 minuten gaar.

In de instructievideo hieronder legt Robèrt uit hoe u deeg opbolt:

https://youtu.be/_AxUNXljIAk

 

Pane di Genzano van Robèrt:

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem van goede kwaliteit
  • 10 gram zout
  • 150 gram desem
  • 350 milliliter water

Bereidingswijze:

Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. Laat het deeg een half uur rusten in een plastic bak die u van tevoren hebt ingevet met olie. Zet de plastic bak daarna 16 tot 24 uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de plastic bak en vorm het direct in de gewenste vorm. Leg het op een ingevette bakplaat, dek af met plasticfolie en laat het nog eens 2 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 260 ⁰C. Zet het brood in de oven, verlaag de oventemperatuur tot 230 ⁰C en bak het brood in ongeveer 45 minuten gaar.

 

 

Bierbrood van Robèrt

Ingrediënten (voor 2 broden):

  • 340 gram desem
  • 150 gram roggebloem
  • 150 milliliter Bockbier
  • 150 milliliter water
  • 40 g roggezemelen (of tarwezemelen)
  • 1 gram kardemom
  • 150 gram roggekorrels
  • 10 gram zout
  • 40 gram cacaonibs
  • 5 gram verse gist

 

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en kneed ze in 25 minuten rustig tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 2 stukken, punt ze op en leg ze in een ingevet broodbakblik. Dek af met plasticfolie en laat het deeg nog 1 uur narijzen.

Verwarm de oven voor op 220 ⁰C en bak het brood in 1 uur gaar.

 

Brood van volkoren tarwemeel

Ingrediënten:

  • 500 gram volkoren tarwemeel
  • 325 gram water
  • 7 gram droge gist of 15 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 30 gram (olijf)olie of margarine

Bereidingswijze:

Zie basisrecept

Brood van vijf granenmeel

Ingrediënten:

  • 500 gram vijf granenmeel
  • 305 gram water
  • 6 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 30 gram (olijf)olie of margarine

Bereidingswijze:

Zie basisrecept

Brood van Grobbemeel

Ingrediënten:

  • 500 gram Grobbemeel
  • 300 gram water
  • 15 gram verse of 6 gram droge gist

Dit mengsel goed kneden.
Eventueel wat vet toevoegen

(Geen zout toevoegen)
Bereidingswijze:

Zie basisrecept

Brood van Molenspeltmeel

Ingrediënten:

  • 500 gram molenspeltmeel
  • 285 gram water
  • 9 gram droge gist.

eventueel olie of vet toevoegen

(Geen zout toevoegen)
Bereidingswijze:

Zie basisrecept

Brood van Soester donker

Ingrediënten:

  • 500 gram soesterdonker
  • 250 gram water
  • 9 gram droge gist

eventueel zout, olie of vet toevoegen

Bereidingswijze:

Zie basisrecept

Brood van Windhond Extra Vezel

Ingrediënten:

  • 500 gram Windhond Extra Vezel
  • 305 gram water
  • 6 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 30 gram (olijf)olie of margerine

Bereidingswijze:

Zie basisrecept

Pannenkoeken

Ingrediënten:

250 gram pannenkoekenmeel
mespunt zout
2 eieren
halve liter melk
ca. eventueel 1 eetlepel vanillesuiker voor zoete pannenkoeken

Bereidingswijze

Zeef het meel in een kom, maak een kuiltje en doe de eieren erin.
Meng alles goed met zout en 5 el melk.
Voeg daarna de rest van de melk en de olie toe.

Appeltaart

Ingrediënten:

1 pakje appeltaartmix

Bereidingswijze

Appeltaartmix, boter en 1 ei mengen.
De ingevette vorm bekleden met 3/4 van het deeg.
engsel van appel, ruizijnen, suiker, custard en kaneel  op de bodem leggen.
Van het overgebleven deeg reepjes maken en er overheen leggen.
Insmeren met opgeklopt ei.
Ongeveer 1 uur in een oven van 180 graden.
Hete luchtoven op 160 graden.

Boterkoek

Ingrediënten:

1 pakje boterkoek mix

Bereidingswijze

De mix, boter en 2/3 van het ei tot een soepel deeg kneden.
Het deeg vlak drukken in een ingevette vorm en bestrijken met de rest van het ei.
De oven 10 minuten voorverwarmen op 175 graden.
Baktijd ongeveer 30 minuten op 175 graden.

Cake

Ingrediënten:

1 pakje cakemix

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Klop boter, suiker, zout en ctroenrasp met de mixer tot een romige massa.
Daarna de eieren er stuk voor stuk doorkloppen.
Mix vervolgens  nog 3 minuten.
Schep in 3 delen het gezeefde cakemeel door het beslag, tot een glad mengsel ontstaat.
Bak de caken in het midden van de oven in 70 minuten gaar.
Laat de cake voor het omkeren 15 minuten in de vorm afkoelen.

Cranberry-cakemix

Ingrediënten:

1 pakje cranberry-cakemix

Bereidingswijze 

Alles op kamertemperatuur mengen in 2 minuten met de mixer in de 2e versnelling totdat er een glad beslag ontstaat.
Bakken in een voorverwarmde oven gedurende 50—60 minuten op 160 graden.

Kruidkoek

Ingrediënten:

1 pakje kruidkoekmix

Bereidingswijze

Kruidkoekmix vermengen met water tot een klontvrij beslag. (geen lucht inkloppen)
Het beslag ca. 1 uur laten rusten (voor omzetting suiker).
Na rust doormengen,
Blik goed invetten, oven voorverwarmen op 160 graden.
Afbakken in ongeveer 60 minuten op 150 graden.

tip:|
Kruidkoekmix naar smaak mengen met 50 gram rozijnen, of wat (hazel)noten.

Soester Molenkoek

Ingrediënten:

1 pakje molenkoekmix

Bereidingswijze

Boter op kamertemperatuur glad draaien.
Koekjesmix, ei en boter goed erdoor mengen.
Uitrollen tot een plak van 8 mm dik.
Vierkantjes snijden van 7 cm.
Bestrijken met ei en decoreren met havervlokken.
12 tot 14 minuten bakken met een temperatuur vn 210 graden

Speculaas

Ingrediënten:

1 pakje speculaasmix

Bereidingswijze

Snijd de boter door de mix.
Voeg water en desgewenst citroensap toe en kneed het geheel.
Vorm een deegbal en laat deze mininaal 2 uur in de koelkast rusten.
Door langere rusttijd trekken de kruiden beter door het deeg.
Verwarm de oven op 170 graden.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van 1 cm. dik.
Snijd hier stukken (of poppen) uit en leg dit op een beboterde bakplaat.
Met ei bestrijken en bak in 30 minuten in de oven van 170 graden.

Oliebollen

Ingrediënten:

1 pakje oliebollenmix

Bereidingswijze

Krenten en rozijnen laten wellen in lauw water.
Meng de mix met water tot een glad beslag.
Roer de krenten en rozijnen er door heen.
Laat het beslag 45 minuten rijzen.
Vóór het bakken licht door slaan.
Bakken in olie van 180 graden in 7 minuten.

 

 

 

 

 

Sponsoren & Donateurs

Markt Oude AmbachtenKleinegris AdviesgroepBar Eetcafé CentraalKooy Baksteencentrum B.V.TV service Ton Uyland
Huisstijl: Linda Hilhorst - Fotografie: Jaap v/d Broek - Webdesign: RETO Internetburo Copyright Stichting De Windhond 2017