Wij zijn woensdag om 13:00 uur weer open!
Volg ons op Social Media
Facebook Twitter YouTube
Molenwinkel

Wist u dat...
Wij geheel afhankelijk zijn van giften en verkopen uit de molenwinkel?

Duurzaamheid

Wist u dat...
De molen het icoon van duurzaamheid in Soest is?

Meest bezocht

Wist u dat...
De Windhond de meest bezochte molen in de provincie Utrecht is?

Vrijwilligers

Wist u dat...
De molen een enthousiast en kundig team van vrijwilligers heeft?

Rondleiding

Wist u dat...
U buiten de normale openingstijden van de molen een rondleiding kunt afspreken?

Opleiden

Wist u dat...
Er op De Windhond molenaars worden opgeleid?

Wiekentaal

Wist u dat...
Met de molen vreugde en verdriet kan worden uitgedrukt (wiekentaal)?

 

Croissants

Ingrediënten (voor ongeveer 15 stuks)

  • 500 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 25 gram boter
  • 25 gram ei
  • 100 milliliter koud water
  • 125 milliliter volle melk
  • 250 gram koude boter (rechtstreeks uit de koelkast)

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten behalve de koude boter in de kom van een keukenmachine en meng ze tot een elastisch deeg: 3 minuten langzaam en daarna 4 minuten snel
  • Verpak het deeg in plastic en laat het een nacht rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkbank uit tot een dikke rechthoekige plak
  • Rol de koude boter uit tot een vierkante plak die half zo groot is als de deegplak
  • Snijd de deegplak doormidden
  • Leg de boter op de ene helft van het deeg en dek af met de andere helft van het deeg.
  • Vouw het deeg met daartussen de boter in vieren:
  • Rol de plak gelijkmatig uit tot ongeveer 1 centimeter dik. Zorg dat de plak ongeveer vier keer zo lang als breed is. Bijvoorbeeld: 40 x 10 centimeter
  • Vouw de bovenkant van de deegplak in de lengte naar beneden tot ongeveer 2/3. Vouw de onderkant van de bladerdeegplak naar boven tot hij daarbij aansluit. Er zijn nu 2 lagen ontstaan
  • Vouw de deegplak in de lengte dubbel. Er zijn nu 4 lagen ontstaan
  • Draai het deeg een kwartslag en herhaal
  • Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 25 minuten in de vriezer
  • Daarna kunt u het verwerken tot croissants.
  • Verwarm de oven voor op 230 ⁰C.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van 75 x 40 centimeter.
  • Snijd de plak in de lengte in tweeën. Snijd de 2 helften vervolgens in driehoeken van 15 x 20 centimeter.
  • Maak een kleine inkeping in de brede zijde van de driehoeken en rol de croissants van hieruit op.
  • Leg de croissants op een ingevette bakplaat, dek ze af met plasticfolie en laat ze nog 40 minuten rijzen.
  • Bak de croissants in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • In de instructievideo hieronder legt Robèrt uit hoe u de croissants kunt snijden en vormen:

https://youtu.be/6sfWugZsjAo