Wij zijn zondag om 13:00 uur weer open!
Volg ons op Social Media
Facebook Twitter YouTube
Molenwinkel

Wist u dat...
Wij geheel afhankelijk zijn van giften en verkopen uit de molenwinkel?

Duurzaamheid

Wist u dat...
De molen het icoon van duurzaamheid in Soest is?

Meest bezocht

Wist u dat...
De Windhond de meest bezochte molen in de provincie Utrecht is?

Vrijwilligers

Wist u dat...
De molen een enthousiast en kundig team van vrijwilligers heeft?

Rondleiding

Wist u dat...
U buiten de normale openingstijden van de molen een rondleiding kunt afspreken?

Opleiden

Wist u dat...
Er op De Windhond molenaars worden opgeleid?

Wiekentaal

Wist u dat...
Met de molen vreugde en verdriet kan worden uitgedrukt (wiekentaal)?

 

Wiekentaal

Toen er nog geen telefoon, radio of televisie was gebruikten de molenaars de wieken om elkaar berichten door te seinen. De molenaars zetten de wieken op een speciale stand neer. Elk bericht had een eigen stand van de wieken die bij alle molenaars bekent was en is. Ook werden deze wiekstanden gebruikt om de molenmaker te seinen dat er hulp op de molen nodig was. Anno 2019 hoeven de molenaars deze "molentaal" niet meer te gebruiken. Maar onze molenaars vinden de molentaal een mooie traditie, dus gebruiken ze die wiekstanden nog steeds.

Wiekentaal

 1. Vreugdestand
  Als de molenaar blij is wil hij dit aan iedereen laten zien. Bijvoorbeeld als er een baby is geboren. De molenaar zet de wieken in de vreugdestand. In de vreugdestand staan de wieken niet helemaal in het midden, maar iets naar links. Zoals bij 5 over het uur op een klok.
 2. Rouwstand
  Als er iemand uit de familie is overleden laat de molenaar de rouwstand zien. Tegenwoordig wordt "De Windhond" soms in de rouwstand gezet als er een bekende Soester wordt begraven op de begraafplaats tegenover de molen. De wieken staan niet helemaal in het midden, maar iets naar rechts. Zoals bij 5 vóór het uur op de klok.
 3. Korte ruststand
  Soms werkt de molenaar een paar dagen niet. De molenaar wil dan de mensen laten zien dat hij rust houdt, en zet de molen in de korte ruststand neer. De wieken staan dan helemaal recht. Je ziet één wiek in het midden. De wieken lijken nu net op een plus.
 4. Lange ruststand
  Als de molenaar een paar weken niet werkt heeft hij heel lang rust. Bijvoorbeeld als hij op vakantie is. De molenaar wil dit dan aan de mensen laten zien. Dit doet hij door de molen in de lange ruststand te zetten. De wieken staan dan schuin. De wieken lijken nu net op een X.
 5. Spoedstand
  Soms gebeurt er iets ergs in de buurt van een molen. Bijvoorbeeld een heel grote brand. Dan moesten de mensen heel snel komen. Als je heel snel iets moet doen wordt dat spoed genoemd. In dat geval werd om elke wiek een zeil gedaan. Bij één wiek werd een klein stukje van het zeil teruggeslagen. Omdat dit een bijzonder beeld geeft begrijpen de mensen dat er iets aan de hand is.
 6. Feeststand
  Deze stand zie je niet overal in Nederland. Bij bijzondere feesten wordt de molen versierd. Bijvoorbeeld bij een bruiloft. Dit doet de molenaar door de wieken te versieren met vlaggetjes.

Wiekentaal in Zuidoost-Nederland
De 6 standen van de wieken zijn niet overal in Nederland hetzelfde. In Zuidoost-Nederland zijn sommige standen net iets anders. Een soort molendialect dus.