Wij zijn zondag om 13:00 uur weer open!
Volg ons op Social Media
Facebook Twitter YouTube
Molenwinkel

Wist u dat...
Wij geheel afhankelijk zijn van giften en verkopen uit de molenwinkel?

Duurzaamheid

Wist u dat...
De molen het icoon van duurzaamheid in Soest is?

Meest bezocht

Wist u dat...
De Windhond de meest bezochte molen in de provincie Utrecht is?

Vrijwilligers

Wist u dat...
De molen een enthousiast en kundig team van vrijwilligers heeft?

Rondleiding

Wist u dat...
U buiten de normale openingstijden van de molen een rondleiding kunt afspreken?

Opleiden

Wist u dat...
Er op De Windhond molenaars worden opgeleid?

Wiekentaal

Wist u dat...
Met de molen vreugde en verdriet kan worden uitgedrukt (wiekentaal)?

 

Basisrecept - broodbakken

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 1 zakje of 20 gram verse gist
  • 250 ml lauwwarm water
  • bloem om te bestuiven

Bereidingswijze

  • Mengen:

Doe de bloem in een grote kom en meng eerst het zout en dan de gedroogde gist erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet een gedeelte van het water erin. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot het deeg elastisch aanvoelt. Voeg eventueel de rest van het vocht toe.

  • Kneden:

Bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Zet de muis van je hand op het deeg en druk het van je af. Vouw het deeg dubbel en kneed het in de andere richting. Zo rek je de gluten in de bloem op. Dit zorgt samen met het koolzuur uit de gist voor een luchtig brood.

  • Eerste rijzing:

Bestuif de mengkom licht met bloem, leg het deeg erin en dek af met vers houd folie of een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats ongeveer 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.

  • Vormen:

Kneed het deeg nogmaals door. Vorm een rol van het deeg, vouw de deeguiteinden terug en leg de deegnaad onder in de vorm. Leg plaat- of vloerbrood los op de bakplaat. Dek het deeg af.

  • Tweede rijzing:

Laat het deeg 30-50 minuten na rijzen. Niet langer, dan zakt het in tijdens het bakken. Het deeg is goed als de indruk van een vinger langzaam terugveert.

  • Bakken:

Knip of snijd het deeg eventueel in. Besprenkel met water voor een glanzende korst en bak midden in de oven op 220ºC. Het brood is gaar als het goudbruin is en hol klinkt als je er tegenaan tikt. Haal het brood uit de vorm of de plaat en laat 30 minuten afkoelen op een rooster.

  • Tip:

Gebruik je verse gist, los dan eerst op in een beetje lauwwarm water en giet de gist in een kuiltje in de bloem. Zorg dat het zout goed is vermengd met de bloem. Direct contact met zout vermindert de werking van gist.