Wij zijn vandaag open tot 17:00!
Volg ons op Social Media
Facebook Twitter YouTube

 

Bloem of meel

Bloem of meel: wat is het verschil

Als je weleens bakt weet je waarschijnlijk al dat er veel verschillende soorten bloem en meel bestaan. Dan heb je ook nog volkoren-, tarwe- en speltbloem. Wat zijn de verschillen en wanneer gebruik je welke soort?

Granen vormen het basisingrediënt voor bloem en meel. Vooral tarwegranen zijn bekend, dat is de meest verbouwde graansoort ter wereld. Er zijn echter nog veel meer soorten granen van bijvoorbeeld rogge, haver, boekweit, rijst en mais. Door de granen te vermalen ontstaat meel.

Meel is eigenlijk een poeder van gemalen granen. Tarwemeel is gemaakt van gemalen tarwegranen. Ondanks het maalproces blijft alles uit de graankorrel wel behouden. Daardoor heeft meel veel vezels, vitamine en eiwitten. Dat zie ook je terug door de bruine stukjes die er nog inzitten.

Bloem bevat minder vezels

Door het gemalen meel te zeven ontstaat er bloem. Bloem is fijner dan meel, dat komt omdat de schilletjes, zemelen en kiemen van de graankorrel tijdens het zeven eruit gaan. Daardoor is bloem ook en stuk witter van kleur. Maar dat betekent ook dat bloem minder vezels, mineralen en vitamines bevat.

Naast tarwebloem zie je ook vaak patentbloem in de supermarkt. Deze soort is nog fijner dan bloem en bevat meer gluten dan tarwebloem.

Volkorenmeel of volkorenbloem: wat is beter?

Volkorenmeel is gemalen van hele granen, er blijven nog veel stukjes graan over. Deze meelsoort heeft het meeste van de graankorrel behouden en bevat veel voedingsstoffen.

Volkorenbloem kan eigenlijk niet bestaan. Volkoren betekent namelijk dat granen niet zijn gezeefd, terwijl bloem betekent dat ze juist wel zijn gezeefd. Zie je toch een pak volkorenbloem in de winkel? Waarschijnlijk zijn er dan zemelen toegevoegd aan de bloem.

Wanneer gebruik je meel of bloem?

Meel heeft een grovere structuur vanwege de stukjes graankorrels, daardoor is het geschikter voor het bakken van brood of pannenkoeken.

Wil je iets bakken met de meeste voedingsstoffen? Ga dan voor volkorenmeel in plaats van bloem.

Vanwege de fijne structuur van bloem is deze geschikt voor het bakken van koekjes of cakes.

Is zelfrijzend bakmeel bloem of meel?

Ondanks de naam is zelfrijzend bakmeel eigenlijk gewoon bloem met rijsmiddel. Het is dus geen meel. Je kunt zelfrijzend bakmeel ook zelf maken door één zakje bakpoeder toe te voegen aan een halve kilo bloem.

Wat is speltbloem?

Tegenwoordig zie je steeds vaker producten met speltbloem in de supermarkt liggen. Spelt, durum en emmer zijn verschillende soorten tarwe.

Koop je bruinbrood en wil je zeker zijn dat het gemaakt is van (volkoren) meel? Kijk dan naar de ingrediënten. Brood kan namelijk ook uit tarwebloem bestaan en de bruine (gezond ogende) kleur danken aan andere toevoegingen zoals gebrande mout. Koop je volkorenbrood, dan bestaat het uit volkorenmeel. Maar donker meergranenbrood kan ook gewoon witbrood zijn met een kleurtje.

Bron: Voedingscentrum / 24Kitchen / Uit Pauline’s Keuken / Nederlands Bakkerij Centrum / Keuringsdienst van Waarde

De Windhond

Molenweg 30
3764 TA, Soest
info@windhond.nl

MaandagGesloten
DinsdagGesloten
Woensdag13:00 - 17:00
DonderdagGesloten
VrijdagGesloten
Zaterdag13:00 - 17:00
Zondag13:00 - 17:00

Stichting



ANBI