Wij zijn Woensdag om 13:00 uur weer open!
Volg ons op Social Media
Facebook Twitter YouTube

 

De Windhond zoekt in Soest op alle fronten optimale windvang

Zaterdag 20 maart 2021

De Windhond zoekt in Soest op alle fronten optimale windvang

 

SOEST Hoewel ook molen De Windhond geplaagd wordt door de corona-maatregelen, is er van alles gaande voor en achter de schermen. ,,Als bestuur zijn we altijd bezig, maar dat is niet altijd zichtbaar”, zegt voorzitter Peter Hoebee.

Het 12,5 jarig jubileum van De Windhond in 2020 moest vanwege corona zonder veel feestelijkheden voorbij gaan. Ook andere activiteiten waarin de molen een rol speelt, zoals het jaarlijkse Roggefeest en de Nationale Molendag, konden niet doorgaan. Toch was er ook goed nieuws: eind vorig jaar werd burgemeester Rob Metz geïnstalleerd als beschermheer en sinds kort staan er twee bijenkasten bij de molen. De hoop is deze zomer de eerste honing daarvan te kunnen verkopen in de molenwinkel.

BETROKKENHEID ,,Dit soort nieuwtjes hebben we eind vorig jaar in de in de Soester Courant verspreidde Molenkrant gemeld en we brengen zes keer per jaar een nieuwsbrief uit voor vrijwilligers en geïnteresseerden”, vertelt voorzitter Peter Hoebee. ,,Zo hopen we toch die betrokkenheid te houden. En dat werkt ook wel, want we kregen op de molenkrant een aantal reacties op onze oproep voor nieuwe vrijwilligers. Zij beginnen binnenkort met hun winkeltraining. Ook hebben zich enkele nieuwe sponsoren gemeld en deden sommige lezers spontaan een gift.”

Rondleidingen zitten er nu niet in. Daarvoor is de ruimte in de molen te beperkt

UITDAGING Toch is het een hele uitdaging in coronatijd, meent Hoebee. ,,Rondleidingen geven zit er nu bijvoorbeeld ook niet in, daar is de ruimte in de molen zelf te beperkt voor. Bovendien worden die rondleidingen veelal door wat oudere vrijwilligers gedaan, die zelf in de risicogroep vallen. We zijn blij dat mensen ons toch weten te vinden wat betreft de producten die we verkopen. De molenwinkel is namelijk wel open, bij mooi weer kunnen we buiten een verkoopbalie neerzetten. We merken dat nu mensen veel thuis zijn, ze vaker bij ons meel en andere ambachtelijke producten komen halen. Ook hadden we veel drukte vanwege de kerstpakketten. Lokale producten zijn steeds populairder.”

MELKBUS Ondanks de inkomsten uit de winkel, is er bij De Windhond ook inkomstenderving. Hoebee: ,,Normaal staat er een melkbus in de molen voor giften, bijvoorbeeld na een gratis rondleiding. Dat zijn inkomsten die we nu missen. Net als inkomsten van de bezoeken door groepen en van feesten en andere evenementen.” En dat zal het komende seizoen niet anders zijn, verwacht hij. ,,De Nationale Molendag in mei en het Roggefeest in de zomer, waarbij we zo’n 250 man verwachten normaal gesproken, dat lukt allemaal niet buiten. Daar ga ik tenminste niet van uit. En zulke evenementen vergen ook veel voorbereiding, dan is het soms beter om het op voorhand al af te gelasten dan op het laatste moment als het toch nog niet mag.”

Het probleem is vooral dat het onderhoud toch gedaan moet worden en daar moet je soms professionals met specialistische kennis bij halen

VRIJWILLIGERS De Windhond werkt uitsluitend met vrijwilligers, zowel bij bestuur en winkel als de molenaars. ,,Daar zitten de kosten ook niet. Het probleem is vooral dat het onderhoud toch gedaan moet worden. En een stellingkorenmolen is geen standaard object, dus daar moet je soms toch professionals met specialistische kennis bij halen.” Naast onderhoud staan ook werkomstandigheden van de vrijwilligers op de prioriteitenlijst. ,,Een nieuwe winkelwand binnen beschermt hen tegen de kou en ook een verflaag aan de buitenkant was nodig om wind en regen tegen te gaan. Maar om de hele molen te verven, dat was een te grote aanslag op ons budget. Daarom hebben we de helft gedaan en alleen de windkant geverfd.”

GROEN DAK Een investering die onlangs wel is gedaan, met bijdragen van sponsoren, is het bouwen van een ‘molenwerf’ buiten. ,,Dit was ter vervanging van een container op het terrein. Het dient vooral als opslagruimte”, vertelt Hoebee. ,,We willen het dak van de molenwerf graag met sedum bedekken, een groen dak dus. Daar zoeken we nog een sponsor voor.”

MOLENBIOTOOP Niet alleen financieel is De Windhond op zoek naar de beste ‘windvang’, maar ook in praktische zin. ,,De beste windaanvoer is niet altijd mogelijk als er bebouwing of bomen in de buurt zijn”, legt Hoebee uit. ,,Je kunt een aantal cirkels rondom de molen trekken en daarvan bepalen wat bijvoorbeeld de hoogte van bebouwing of van bomen mag zijn. Een molenbiotoop, noemen we dat. Wij zouden dat graag willen vastleggen in het bestemmingsplan en zijn daarover in overleg met de gemeente.”

VERBETERINGEN Niet dat er nou allerlei plannen zijn voor (nieuwe) bebouwing op de Eng of dat het bestuur van De Windhond alle bomen in de omgeving weg wil hebben, stelt hij gerust. Maar als ze de optimale omstandigheden willen creëren waarin de molen het beste kan draaien, dan zijn er qua molenbiotoop wel wat kleine verbeteringen mogelijk. ,,Zo is onze aanvraag voor het snoeien van enkele bomen in de directe omgeving en bij de begraafplaats goedgekeurd. Verder hebben we geen grote verzoeken, maar willen we vooral de huidige situatie vastgelegd hebben als basis.”

 

Door Astrid van den Hoek Soester Courant

 

Nieuwsoverzicht

De Windhond

Molenweg 30
3764 TA, Soest
info@windhond.nl

MaandagGesloten
DinsdagGesloten
Woensdag13:00 - 17:00
DonderdagGesloten
VrijdagGesloten
Zaterdag13:00 - 17:00
Zondag13:00 - 17:00

StichtingANBI