Wij zijn Zondag om 13:00 uur weer open!
Volg ons op Social Media
Facebook Twitter YouTube

 

Roggefeest 2022 op 30 juli

Donderdag 07 juli 2022

Op zaterdag 30 juli vieren wij het Roggefeest op De Windhond. 

Start is om 14:00 en eindigt om 17:00. De toegang is gratis. De molen is open voor rondleidingen en de molenwinkel is ook open.

 

Rogge oogsten

Op het roggeveld naast de molen wordt de rogge gemaaid. Deels wordt dit gedaan met oude technieken zoals de 

 

 

Vlegelmutsen

De rogge wordt op traditionele wijze gedorst door de Vlegelmutsen. Vlegelen is een traditionele, ambachtelijke manier van het dorsen van het koren. Een vlegel is een lange stok met een knots waarmee de rogge uit de aar wordt geslagen. Dit gebeurt door drie personen die ritmisch met de vlegel op de halmen slaan. Dit geklop wordt een drieslag genoemd en is op grote afstand te horen. Tot circa 1920 werd er in Nederland handmatig gedorst. Daarna deed de dorsmachine zijn intrede. Heden ten dage is het vlegelen alleen nog als oud ambacht te bekijken onder ander dus op het Roggefeest. De dames dorsgroep uit Woudenberg bestaat uit 14 dames (mutsen) en meiden ( grietjes) die het oude ambacht vlegelen in ere willen houden. 

 

Bijenkorf vlechten

Na het dorsen blijft het langstrorogge over en dat wordt gebruik bij het vlechten  van de bijenkorven. Bijenkorfvlechters kwamen in Nederland vooral voor in het oosten van het land. De vlechters waren vooral in de winter actief, omdat er dan minder ander werk was. 

 

 

Imkers

Ook zal onze imker aanwezig zijn voor toelichting op de bijen van De Windhond. Zij hebben een observatiekast met bijen zodat je van dichtbij het leven in een korf kunt zien. Met een honingslinger en andere attributen laten zij zien wat er bij komt kijken om bijen te houden. Ook is er extra imkerpak aanwezig mocht je interesse hebben om in een van bijenkasten op het molenterrein te kijken. 

 

Muziek Musamis

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Musamis. Deze Soester band speelt al twintig jaar Nederlandstalige luisterliedjes van eigen hand. 

Mentochten

Klein Middelwijk is aanwezig voor een rondrit met paard en wagen over de Soester Eng.

Nieuwsoverzicht

De Windhond

Molenweg 30
3764 TA, Soest
info@windhond.nl

MaandagGesloten
DinsdagGesloten
Woensdag13:00 - 17:00
DonderdagGesloten
VrijdagGesloten
Zaterdag13:00 - 17:00
Zondag13:00 - 17:00

StichtingANBI