Wij zijn vandaag open tot 17:00!
Volg ons op Social Media
Facebook Twitter YouTube

 

Korenmolen De Windhond maalt voor Herenboeren Willemshoeve

Vrijdag 16 februari 2024

Oude tijden herleven in Soest! Herenboeren Willemshoeve laat zijn graan malen door Korenmolen De Windhond. Zo ging het ook in vroeger tijden. Plaatselijk geteeld graan werd op de molen van het dorp gemalen, tegen maalloon voor de molenaar. 

Alles lokaal

De twee Soester organisaties maken op deze manier een mooie combinatie van lokale teelt en lokale verwerking. De rogge legt daarbij dezelfde weg af als in vroeger tijden. Na het oogsten zijn de roggekorrels geschoond: alle kafjes, onkruidzaden, steentjes en dergelijke zijn daar verwijderd. Het graan is dan klaar om gemalen te worden. 

In de molen wordt de rogge met behulp van de wind twee zolders hoger gehesen (‘geluid’ in molentaal) en daarna tussen de molenstenen gemalen. Steengemalen meel heeft veel voordelen: de smaak en de volledige voedingswaarde (vitamines, mineralen) van de graankorrel worden op deze manier bewaard.

Een ton rogge

In de maanden januari en februari hebben de molenaars van De Windhond veertig zakken met in totaal 1000 kilo rogge van de Herenboeren gemalen tot volkoren roggemeel. Daarna hebben de vrijwilligers van De Windhond het meel verpakt in kilozakken. Die konden op hun beurt weer terug naar de Jachthuislaan waar de Herenboeren gevestigd zijn. 

Bij het ophalen van het wekelijkse groentepakket lagen er voor ieder lid van de Herenboeren twee zakken roggemeel klaar. Dat gaf vele enthousiaste reacties met foto’s van gebakken roggebrood en uitwisseling van recepten. 

De ervaringen met deze lokale Soester samenwerking dit eerste jaar waren zeer positief: Herenboeren Willemshoeve en De Windhond kijken daarom uit naar een duurzaam vervolg. 

Nieuwsoverzicht

De Windhond

Molenweg 30
3764 TA, Soest
info@windhond.nl

MaandagGesloten
DinsdagGesloten
Woensdag13:00 - 17:00
DonderdagGesloten
VrijdagGesloten
Zaterdag13:00 - 17:00
Zondag13:00 - 17:00

StichtingANBI